Paardencoaching bij burn-out klachten.

Paardencoaching bij burn-out klachten

Gebeurtenissen, verplichtingen en problemen kunnen veel spanning geven. Lukt het je niet om met die spanning om te gaan? Dan raak je overspannen. Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. Je hebt het gevoel dat je geen grip meer hebt op jouw situatie. Het lukt je niet meer om de dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heb je deze klachten al een halfjaar, en ben je vooral moe en uitgeput? Dan is de kans groot dat je een burn-out hebt.

Wat is een burn-out?

Een burn-out wordt vaak omschreven als een staat van fysieke, emotionele en mentale uitputting als gevolg van langdurige stress. Het kan invloed hebben op alle aspecten van het leven, inclusief werk, relaties en algemeen welzijn. Een burn-out treft niet alleen de persoon zelf, maar ook degenen om hen heen.

Hoe herken je een burn-out?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een mogelijke burn-out:

  • Uitputting: constant moe voelen, zowel fysiek als mentaal.
  • Emotionele uitbarstingen: prikkelbaarheid, snelle stemmingswisselingen en gevoelens van frustratie of woede.
  • Cognitieve problemen: moeite met concentreren, vergeetachtigheid en verminderde productiviteit.
  • Afstandelijkheid: zich terugtrekken uit sociale activiteiten en minder betrokkenheid tonen bij werk of relaties.
  • Fysieke klachten: hoofdpijn, spierpijn, maagproblemen en slaapproblemen.

Wat kan extra spanning geven?

Soms kan iemand door één heftige gebeurtenis overspannen raken. Vaak zijn er verschillende dingen die samen te veel spanning geven, zoals:

Gebeurtenissen

Zowel ernstige als leuke gebeurtenissen kunnen extra spanning geven, bijvoorbeeld:

  • Het ernstig ziek worden van een naaste
  • Een verhuizing
  • Een nieuwe baan
  • Trouwen
  • Het krijgen van een kind

Soms gebeurt er te veel in een korte tijd. Het kost inspanning en tijd om de gebeurtenissen te verwerken en jezelf aan te passen aan de veranderingen. Als dat niet goed lukt, kan je overspannen raken of in een burn-out komen.

Verplichtingen

Dat zijn alle dingen die je moet of wilt blijven doen, zoals:

  • Normale taken, zoals de zorg voor de kinderen, het huishouden en werk of studie
  • Andere activiteiten die je gepland hebt zoals hobby's of sporten, een cursus, een opleiding of een verbouwing
  • Contacten met familie, vrienden of buren
  • Zorgen voor een oudere of zieke persoon (mantelzorg)

Om al deze dingen te kunnen (blijven) doen, moet jij je inspannen en het overzicht bewaren. Als je te veel moet doen blijft er vaak te weinig tijd over om te ontspannen. Je raakt vermoeid en uitgeput.

Problemen

Problemen ontstaan als belangrijke dingen anders gaan dan jij zou willen, bijvoorbeeld:

  • Met de baas of collega's, of met familie, partner of kinderen
  • Met jezelf of met je gezondheid
  • Met werk, studie geld of wonen

Vaak wordt een burn-out gezien als het gevolg van te lang stress door werk of studie. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Het kan ook komen door andere situaties.

Het hangt er ook vanaf hoe je met die situatie omgaat of ertegen aankijkt. Iedereen reageert anders op stress. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het krijgen van een burn-out. Dit is het geval als je:

  • Moeilijk ‘nee’ kunt zeggen
  • Negatief bent over je eigen prestaties
  • Hoge eisen stelt aan jezelf
  • Een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt
  • Moeite hebt om hulp te vragen
  • Sterk gemotiveerd en betrokken bent
  • Moeilijk je gevoelens kunt laten zien

Hoe herstel je van een burn-out?

Het herstelproces van een burn-out kan langdurig zijn en verschilt per persoon. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken en verschillende herstelmethoden uit te proberen. Een van de benaderingen die steeds populairder wordt, is paardencoaching.

Het herstelproces is ingedeeld in vier fasen:

  1. Overweldiging door de gebeurtenis
  2. Worstelen met de gebeurtenis
  3. Leven met de gebeurtenis
  4. Leven voorbij de gebeurtenis


1. Overweldiging door de gebeurtenis:

In deze fase ervaar je een ingrijpende gebeurtenis die leidt tot bewustwording van je situatie. Dit kan bijvoorbeeld het verlies van een dierbare zijn of het besef dat je te maken hebt met een burn-out. Het is een fase waarin je overweldigd bent door emoties en gedachten.

2. Worstelen met de gebeurtenis:

In deze fase worstel je met jezelf en probeer je grip te krijgen op wat er is gebeurd. Je voelt je hopeloos, machteloos en eenzaam. Zelfwaarde en zelfvertrouwen zijn afwezig, en je kunt je terugtrekken uit sociaal contact. Twijfel, acceptatie, onbegrip en verzet tegen de situatie spelen een grote rol. Schaamte kan ook aanwezig zijn, wat ervoor zorgt dat je jezelf anders voordoet dan je werkelijk voelt.

3. Leven met de gebeurtenis:

In deze fase begin je inzicht te krijgen en accepteer je langzaam wat er is gebeurd. Je leert omgaan met de belemmeringen, emoties en sterke kanten die de gebeurtenis met zich meebrengt. Je bouwt zelfvertrouwen op en ontdekt ondersteunende methoden om controle te houden over je leven. Er komt rust in je leven en je voelt je beter.

4. Leven voorbij de gebeurtenis:

In deze fase heb je weer levenslust en kun je verder gaan. Je hebt geleerd hoe je met tegenslagen om kunt gaan en hoe je emoties een plek kunt geven. Je hebt nieuwe tools gevonden om voor jezelf te zorgen en bent klaar voor een nieuwe levensstijl.

 

Burn-out traject paardencoaching

Een burn-out traject door middel van paardencoaching bestaat gemiddeld uit 5 tot 10 sessies met paarden, met een tussenperiode van ongeveer twee weken per sessie. Het traject begint met het lichamelijk tot rust komen door het kalmeren van het autonome zenuwstelsel. Ik gebruik hiervoor de Polyvagaal theorie. Paarden spiegelen innerlijke onrust en helpen je om rustiger te worden. Daarnaast wordt er gekeken naar welke keuzes goed voor jou zijn en wat je nodig hebt om op te laden in het dagelijks leven.

Vervolgens wordt er onderzocht welke stresssignalen je lichaam geeft en hoe de burn-out is ontstaan. Er wordt gekeken naar veranderingen die nodig zijn in je leven en hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. De paarden reageren op jouw innerlijke overtuigingen en keuzes, waardoor de kern van het probleem snel duidelijk wordt.

Het traject sluit af met oefeningen waarin je met de paarden werkt aan het implementeren van een nieuwe levensstijl, zodat je niet terugvalt in oude patronen wanneer je weer aan het werk gaat. Dit creëert nieuwe neurale verbindingen in de hersenen die uiteindelijk leiden tot een duurzame verandering in levenswijze.

Kortom, paardencoaching kan een effectieve manier zijn om mensen te helpen herstellen van een burn-out. Het werken met paarden biedt unieke inzichten en ondersteuning tijdens het herstelproces. Door middel van verschillende oefeningen en sessies kunnen onverwerkte emoties worden losgelaten en kan er gewerkt worden aan een gezonde balans en nieuwe levensstijl. Dus als je te maken hebt met burn-out klachten, overweeg dan zeker paardencoaching als onderdeel van jouw hersteltraject!